Ha új weboldal létrehozása a célj vagy a régi céges weboldalának arculatát ideje lenne megújítani érdemes végig venni, hogy egy WordPress weboldal elkészítése milyen lépésekből áll. Van a nézőpont, hogy ezt bárki el tudja készíteni, de mielőtt hozzá kezdenél, nézzük miből is áll a feladat.

Kulcsszókutatás

Erről sajnos sokan méltatlanul megfeledkeznek és nem azokat a kulcsszavakat használják sarokkövekként, amelyeket a látogatók illetve a leendő vevőik, ügyfeleik használnak, hanem csak azokat, amelyeket ők maguk használnak. Ha sikeres weboldalt szeretnénk, amely pénzt is hoz, akkor meg kell tanulnunk a leendő vevőink, ügyfeleink fejével gondolkodni és azokat a kulcsszavakat használni a weblapunkon amelyeket ők is használnak a kereséskor. Ebben segítségünkre lehet a kulcsszóválasztó eszköz, ahol a nyelvet magyarra állítva halászhatunk a kulcsszó tengerben, hogy megtaláljuk azokat a kifejezéseket, amelyre majd optimalizáljuk a weblapunkat. 

Domain választás

A kulcszó kutatás eredménye segít a domain névválasztásban. A domain.hu oldalon ellenőrizhetjük szabad-e, amit választottunk. Igyekezzünk olyat választani, amely a leginkább tükrözi az üzletünk profilját, mert ha elkészül a WordPress weboldalunk ez is a fontos tényezők egyike a keresőoptimalizálásában.

Kulcsszavak a szöveges tartalomban

A weblapunk szöveges tartalmának megírásakor mindig legyen előttünk a kulcsszavakat tartalmazó lista és tudatosan használjuk is. Sokan írják úgy meg a szöveget, hogy a címben szerepel, ugyan a fontos kulcsszó aztán már csak írnak róla, anélkül, hogy szerepeltetnék a szövegben.

A kulcsszó legyen ott:

  • a címsorokban
  • a bekezdések címében
  • a szövegben több helyen
  • a belső és külső hivatkozásokban
  • a blogbejegyzések címében

A szerkezeti felépítés kialakítása során gondoljuk át melyek, azok a legfontosabb témák, amelyek megérdemlik, hogy fő menüpontként szerepeljenek illetve melyek, azok, amelyek almenüpontként. Google ökölszabály, hogy a szöveges tartalom mennyisége az egyes oldalakra vonatkozóan minimum 300 szó legyen. Felső határ nincs.

Képek

A szövegek önmagukban nem túl látványosak. Az izgalmasabbá tételükre helyezzünk el képeket, amelyek ha lehet, sajátok legyenek, ha ilyen nem áll a rendelkezésünkre használjunk stock fotókat. A képeket mindenképpen tömörítsük, mert különben le fogják lassítani az oldalbetöltést. A képek neve ne szám legyen, adjunk neki nevet, amelyben a kulcsszó is szerepel.

A WordPress telepítése

A következő feladat a WP keretrendszerének telepítése, illetve ha konkrét sablonból fogunk dolgozni, akkor azt is válasszuk ki.

Amire érdemes odafigyelni a kiválasztáskor:

  • A sablonok színei, betűtípusai változtathatók, tehát ha minden tetszik, csak a színvilág nem, akkor válasszuk nyugodtan a kiszemelt sablont.
  • A sablon témájára ugyanez vonatkozik, minden képet szabadon lecserélhetünk sajátra.
  • Többnyelvű oldal estén olyan sablont válasszunk, amely tudja kezelni a WPML (WordPress Multi Language) bővítményt.
  • Ha a későbbiekben webshop is szerepel a terveink között, akkor a kiválasztásnál arra ügyeljünk, hogy a sablon kompatibilis legyen a WooCommerce bővítménnyel.

Tartalom feltöltés

Ha elkészültek a szöveges tartalmak és kiválasztottuk a képeket, akkor feltölthetjük az oldalra. Kicsit hasonló mintha a Word-ben dolgoznánk.

Tartalmi SEO

A szövegünkben már megjelentek a fontos kulcs szavaink, de ahhoz hogy a keresőrobot megtalálja, az oldalt töltsük ki az admin felületen a Meta adatokat. Ehhez telepíthetünk egy SEO plugint például a Yoast SEO-t. A meta adatok a keresőrobotok számára összefoglalják, miről szól az oldalunk. Az a legjobb, ha mi magunk írjuk meg ezeket egyenként. Ha nem tesszük a robot, akkor is fog keresni az oldalon szöveget, de nem biztos, hogy a legrelevánsabbat találja meg.

Technikai SEO

Ha a tartalmi keresőoptimalizálással elkészültünk, következhet a technikai rész. Ellenőrizzük a developrers.hu programmal milyen az oldal betöltési sebessége és a javaslatok alapján javítsuk ki a hibákat.

Tesztelés, élesítés

Teszteljük az oldal működését, és ha mindent rendben találunk, akkor adjunk engedélyt a keresőrobotok számára az indexelésre.