A weboldal tervezésről és a létrehozásának a szempontjairól rengeteg információt találunk a neten mégis számos profitot egyáltalán nem hozó és funkcionalitásában és megjelenésében is számos kívánnivalót  maguk után hagyó weboldalak léteznek. Az instant megoldások korában élünk, mindent gyorsan és olcsón akarunk, de ha lehet, sok bevételt teremtsen nekünk.

A legtöbbet akkor fog teremteni a számunkra hosszú távon az elkészült weblapunk, ha a tervezés szakaszában nem sajnáljuk rá az időt és alaposan tájékozódunk a lehetőségeinkről és a buktatókról is. Csakis a gondosan megtervezett és kivitelezett weboldallal lehet pénzt keresni, amely tartalmilag és technikailag is megállja a helyét a versenyben. Az arculattervezésben is jó ha szakember segítségét kérjük.

Először is tűzzük ki a célt. Mi lesz a weblapunk feladata? Értékesítés, tájékoztatás, figyelemfelkeltés, vagy ezek így együtt? Az első és igen fontos lépés a domain név kiválasztása. Az üzletünk jellegétől függően ez lehet akár a saját nevünk vagy a cégünk neve vagy a legfontosabb kulcs szavunk. A lehetőségek száma szinte végtelen.

A leggyakrabban nyilván a termékünk vagy szolgáltatásunk bemutatása céljából választjuk, hogy weblapot készíttetünk. Így aki a termékünket vagy szolgáltatásunkat keresi, rögtön megtalálhat. Ezen felül a honlapunkon írhatunk blogot, vezethetünk fórumot, üzenőfalon cseveghetünk másokkal vagy webáruházat is működtethetünk, mindezt személyre szabva. Lehetnek csak bizonyos kör számára elérhető tartalmaink is például videó tanfolyam, amit csak az előfizetőink érhetnek el.

Mi az, ami mindenképpen szerepeljen a céges honlapunkon?

Legyen bemutatkozásunk, ami tartalmazza a cégünk fő tevékenységi köreit, termékeinket, szolgáltatásainkat. Ha szükséges almenü pontokban fejtsük ki ezeket részletesebben. Mi az, amiben mi mások vagyunk, mint a hasonló profillal rendelkező cégek és mi az, amiben többet adunk?

A menüpontok tervezésekor a legfontosabb szempont az áttekinthetőség. Ne legyen szövevényes menürendszerünk, de a fő tevékenységi körök mindenképpen kapjanak saját menüpontot. Legyen bemutatkozás, kapcsolat és blog menüpontunk is. A blognak a későbbi keresőoptimalizálás szempontjából is fontos szerepe lesz, és fontos információkat oszthatunk meg a felületén a leendő vásárlóinkkal, ügyfeleinkkel.

A legfontosabb lépés a kulcsszókutatás

A tervezés szakaszában végezzünk alapos és részletes kulcsszókutatást. Írjuk, össze mi milyen szavakat használnánk, de ne elégedjünk meg ezzel. Használjunk kulcsszóválasztó eszközt a további munkához, ha szükséges kérjük szakember segítségét. Számos olyan kulcsszó bukkanhat fel, amire mi nem gondolnánk, de a leendő ügyfeleink rákeresnek.

Használhatjuk a Google kulcsszó választó eszközét is erre a célra. A segítségével kiválaszthatjuk az üzletünkhez kapcsolódó legnépszerűbb kulcsszavakat. A legnépszerűbb kulcsszavak legyenek a menüpontok címei. Ez legyen rövid, tömör, ha lehet, akkor egy szavas.

Kiadhatjuk-e teljesen a kezünkből a honlapunk tervezését?

A saját üzletünket mi magunk ismerjük, a legjobban a szakember pedig segít a látogatóink, vagyis a leendő ügyfeleink illetve a Google szemével is látni. Így együtt lehet igazán tökéletes eredményt elérni. Törekedjünk lehetőség szerint minél letisztultabb, egyszerűbb felületet létrehozni. A látogatóink hálásak lesznek, ha könnyen eligazodnak az oldalon.

A fő oldal a legfontosabb

A fő oldal, ahogyan a nevében is benne van a legfontosabb. Nem cél, hogy mindent ide zsúfoljunk. A legjobb, ha arra törekszünk, hogy felkeltsük az érdeklődést és a látogató kíváncsi legyen a továbbiakra, de arról se feledkezzünk meg, hogy a keresőrobotok számára is feltérképezhető legyen az oldal. Lehetőleg ne a szomszéd fiúra bízzuk a kivitelezést, legjobb, ha szakember segítségét kérjük.

A tartalom minden estben egyedi legyen. Senki sem kíváncsi rá hogy tudjuk használni a másolás funkciót. Amellett, hogy egyáltalán nem etikus a találati listán sem szolgál majd az előnyünkre.

A weblap legnagyobb értéke a tartalom

A weblapunk elkészülte, után nem dőlhetünk hátra legalábbis abban az esetben, ha igazán sikeressé szeretnénk tenni. Az értékes tartalomból sohasem elég. Ügyeljünk a könnyű áttekinthetőségre, használjunk figyelemfelkeltő (jogtiszta) képeket. a relevancia elvét is tartsuk szem előtt.

Inspirálódhatunk, de ne másoljunk

Sokan elkövetik a hibát, hogy megnézik a konkurencia megoldásait és lemásolják. Azon kívül, hogy ez nem valami becsületes dolog egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy minden jó, ahogyan ők elképzelték és megvalósították.  A keresők és a látogatók is az egyediséget, eredetiséget keresik.

Az elrendezés

Gyűjtsük a képeket (a legjobb, ha saját fotók, nem stock fotók) írjunk hasznos tartalmakat, és ha már elegendő anyag áll a rendelkezésünkre készítsünk vázlatot az elrendezésről. Tervezzük meg a menüpontokat.

Webáruház tervezésekor is a tartalom az egyik főszereplő, hiba azt hinni, hogy elég a termékeket feltenni és már özönlenek is a vásárlók. Minél több értékes információt tud meg a látogató a termékünkről, annál nagyobb eséllyel lesz belőle vásárló. A gyártói leírásokat egészítsük ki a saját tapasztalatainkkal, véleményünkkel és megfelelő minőségű képek is szerepeljenek.

A legjobb, ha a keresőoptimalizálás feladatokat is elvégző szakembert bízunk meg a feladattal. Ezzel időt és pénz takaríthatunk meg a hibajavítások elkerülése miatt, és jó ha a weboldal karbantartás feladattal is megbízható a jelöltünk.